• hucrede bir$ey bulup ona kendi ismini veren megaloman ki$ilik.
  • golgi kompleksini keşfetmiş olan italyan bilim adamı.1906 yılında tıp-fizyoloji alanında verilen nobel ödülünü kazanmıştır.
  • bu entry bir özür entrysidir. nobel tıp ödülünü kazanan insanları araştırdığım zaman özellikle şu ana kadarkiler (1901-1906) hakkında ekşi sözlükte çok yetersiz bir bilgi olduğu kanaatindeyim. bu durum beni çok üzmekte olup, kendi bilgim ve okuduklarımla bu eksiği gidermeye çalışmaktayım. girilen az sayıda entryde de yanlış bilgiler mevcut. nobel fizyoloji ve tıp ödülleri hakkında 2020 yılına kadar girilen entrylere baktığımda sadece manasız bir şekilde isimler sıralanmış. bu insanlar ne yapmışlar, bu insanlara neden bu ödül verilmiş, bu ödülün etkisi nedir, bunlardan bahsedilmemiş. bu ekşi sözlük topluluğunun ve bence ekşi sözlük özellikle son yıllarda türkçe yazan insanların buluşabildiği bir sosyal ortam olduğu düşünülürse, tıp ve fizyoloji alanlarına dolayısıyla bilime verilen değerin ne kadar az olduğunu gösteren bir indirekt belirteçtir, diye düşünmekteyim. türkiye'de bilime verilen değer artırılmalıdır, bunun zaten herkes farkında artık (umarım). bu demesi kolay, yapması zor bir durumdur. yoktan bir yapı yaratmak, organizasyon ağı oluşturmak için çok çaba gerekmekte olup belki de bir ömre sığamayacak kadar zaman gereklidir. bu konu hakkında camillo golgi ile nobel kazanan santiago ramón y cajal'ın güzel tespitleri vardır. (bkz: advice for a young investigator)

    bu yazının kaynağı wiki ve nobel sayfasıdır. birçok bölümü de sadece çeviridir, keşke okuduğum kitaplardan edindiğim bilgiler olsaydı ve kendi kurduğum bağlantılar ile daha fazla bilgi ekleyebilseydim. belki ileride editlerim.

    konumuza geri dönelim:

    camillo golgi
    1906 yılında nobel tıp ödülünü almış bilim insanıdır. öncelikle, bir şey bulup ona kendi ismini veren megaloman kişilik değildir. golgi apparatus'unu o bulduğu zaman apparato reticolare interno ("internal reticular apparatus") diye bir isim koymuş, hatta inanmayanlar olmuş. bunlardan sonra ona ithafen bu isim verilmiştir.*

    doğum: 7 temmuz 1843*, italya
    ölüm: 21 ocak 1926, italya
    afiliasyon: pavia university, pavia, ıtaly
    ödülün verilme motivasyonu: "sinir sisteminin yapısı üzerindeki çalışmaları nedeniyle."

    çalışmasının kısa özeti:

    19. yüzyılda araştırmacılar, dokuların eğer boyanabilirlerse mikroskop altında incelenebileneceğini öğrendi. 1870'lerde golgi sinir hücrelerinin gümüş nitrat ile boyana bilinebileceğini keşfetti. bu sayede sinir sistimin yapısı ve fonksiyonu hakkında bilgi sahibi olmaya başlandı. bu araştırmaları sonunda sinir sisteminin sürekli ve birbirine bağlı bir ağ olarak tanımladı. bu görüşü cajal ile fikir ayrılığına sebep oldu. (ileride cajal'da aslında doğru olan fikirlerine ters düşecek makaleler yayınlayacaktır, fakat yıllar sonra görülecektir ki cajal sonradan golgi gibi karşı çıktığı ilk fikirleri aslında şu an doğru kabul edilenlerdir. buradaki güzellikse bilimin, en doğruyu bulma çabasıdır. bir şey ondan daha doğrusu bulunana kadar doğrudur. ne kadar olağanüstü bir yaklaşım...)

    biyografi

    golgi, 7 temmuz 1843'te brescia yakınlarındaki corteno'da doğdu, bir doktorun oğluydu. pavia üniversitesinde tıp eğitimini aldığı hocaları:

    paolo mantegazza, kokain ve sosyal darwinizm
    giulio bizzozero, pıhtılaşma ve platelet (bkz: rudolf virchow), (bkz: heinrich frey)
    eusebio oehl chordae tendineae ve av valv (bkz: joseph hyrtl), (bkz: ernst wilhelm von brücke) hocaları/diğer tanınmış öğrencileri (bkz: camillo bozzolo), (bkz: giulio bizzozero), (bkz: enrico sertoli)

    1865'te mezun olduktan sonra pavia'da çalışmaya devam etmiş. kendisinin ifade ettiği üzere bizzozero'nun onu ve araştırma metotlarına çok büyük etki etmiştir. o dönemde bizzozero delilik, nöroloji ve beynin lenfatik sistemi üstüne çalışmalar yapmaktaydı (kendi kendine soru: 2016'da yayınlanan bir makalede beynin lenfatik sistemi ortaya çıkmamış mıydı?). 1872 yılına gelindiğinde, abbiategrasso'daki kronik hastalıklar hastanesi başhekimliği görevini kabul etti ve bu hastanenin sakinliğinden yararlanarak çekildiği ve laboratuvara dönüştürdüğü küçük bir mutfakta sinir sistemi üstüne ilk olarak araştırmalarına başladığına inanılıyor.

    pavia'ya (bilmediğim üzere kendimce çevirdiğim şekilde) histoloji alanında ordinaryüs profesör ünvanı ile geri dönmüştür. 1881 yılında (mavi gözler yaşlı) patoloji kürsüsüne anabilim adalı başkanı olmuş, bizzozerodan sonraki. bundan sonra pavia'ya yerleşmiş ve bizzozero'nun yeğeni donno lina hanım ile evlenmiş. (nasıl hocalar var pes...)

    golgi, st. matteo hastanesinde çalışırken, sıtmanın nedenlerinin araştırılmasıyla ilgilenmeye başladı ve parazitin üç şekli ve üç ateş türünü belirledi. uzun süren çalışmalardan sonra, 1890'da en karakteristik aşamaları fotoğraflamanın bir yolunu buldu.

    sıtma hakkında hede'ler:

    plasmodium vivax
    plasmodium malariae
    eritrosit döngüsü veya golgi siklusu
    plasmodium falciparum
    anopheline mosquito

    golgi ünlü bir öğretmendi, labı araştırma yapmak isteyen herkese açıktı. aslında kendisi hiçbir zaman tıp pratiğini yapmamış olsa bile genç doktorların eğitildiği st.matteo hastanesi'nde genel patoloji bölümünü yönetti. ayrıca pavia eyaleti'nin ıstituto sieroterapico-vaccinogeno'yu kurdu ve yönetti. golgi, uzun süre pavia üniversitesi'nin rektörüydü ve aynı zamanda italya krallığı'nın senatörü oldu.

    birinci dünya savaşı sırasında yaşlı bir adamdı, ancak pavia'daki bir askeri hastanenin sorumluluğunu üstlendi ve burada periferik sinir lezyonlarının incelenmesi ve tedavisi ve yaralıların rehabilitasyonu için bir nöro-patolojik ve mekanik-terapötik merkez oluşturdu.

    bununla birlikte, golgi'nin gerçekleştirdiği büyük önem taşıyan çalışma ise, "siyah reaksiyon" olarak adlandırılan, tek tek sinir ve hücre yapılarını boyamak için devrim niteliğinde bir yöntemdi. bu yöntem, zayıf bir gümüş nitrat çözeltisi kullanır ve özellikle işlemlerin ve hücrelerin en hassas sonuçlarının izlenmesinde değerlidir. golgi'nin kendisi çalışmaları konusunda son derece mütevazı ve suskun biriydi ve bu buluşu tam olarak ne zaman yaptığı bilinmiyor (megalomanmış...). bununla birlikte, hayatı boyunca, bu tekniği değiştirerek ve geliştirerek bu çizgiler üzerinde çalışmaya devam etti.

    kaynak: nobel lectures, physiology or medicine 1901-1921, elsevier publishing company, amsterdam, 1967

    *diğer kaynaklarda 1844.

    nobel tıp ödülü (#111144292)
  • 1906'da nobel ödülü'nü nöron doktrini konusundaki azılı düşmanı (bkz: santiago ramon y cajal) ile paylaşmış bilim adamı. ikili birbirinden hiç hazzetmediği için törenden önce tek kelime dahi etmemiş ancak ödül töreni konuşmasında cajal yine de golgi'yi nezaketen överken kendisi cajal ve onun savunduğu (bkz: nöron doktrini)'ne saldırmayı seçmiştir. (bkz: behave)(bkz: robert sapolsky) (bkz: adam pisliğin teki çıktı rıza baba)
  • italyan anatomi ve histoloji bilgini. sinir sisteminin doku özelliklerinin incelenmesine ait bir takım özel yöntemler (golgi impregnasyonu) bulmuş, sinir sisteminde ve başka dokularda o zamana kadar bilinmeyen hücre çeşit ve özelliklerini tanımlamıştır. 1844 yılında doğup 1926 yılında rahmetli olmuştur. iyi adamdı.
hesabın var mı? giriş yap